Οι 10 Εντολές για την Καλή Λειτουργία του Η/Υ σας!

  1. Αγοράστε ένα UPS (Uninterruptible Power Supply) για τον υπολογιστή σας. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα χτυπήσει η επόμενη διακοπή ρεύματος. Η μάλλον ξέρετε…τη χειρότερη δυνατή στιγμή που μπορεί..(Murphys Law).
  2. Backup, backup, backup! Κρατήστε αντίγραφα ασφαλείας για αρχεία τα οποία απλά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χάσετε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
  3. Χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ antivirus το οποίο ανανεώνει τη βάση δεδομένων του τακτικά. Ένας χρυσός κανόνας λέει “ποτέ μην πληρώνεις για πράγματα τα οποία μπορείς να τα έχεις δωρεάν”. Ένας άλλος πάλι λέει…ποτέ μη λες ποτέ”. Έτσι λοιπόν κατεβάστε κάποιο δωρεάν antivirus π.χ Avira Antivir που να σας παρέχει την προστασία που χρειάζεστε εσείς και ο πολυαγαπημένος σας υπολογιστής, εντελώς δωρεάν.
  4. Εάν έχετε σύνδεση ADSL βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε πίσω από την προστασία κάποιου firewall. (Εάν πάλι δεν έχετε ADSL καλά θα κάνετε να βάλετε κάποια στιγμή, έλεος! :p) Για καλή σας τύχη τα Windows XP παρέχουν μία τέτοια προστασία από μόνα τους αρκεί βέβαια να μην την έχετε απενεργοποιήσει εσείς κατά λάθος.
  5. Εκτελείτε Ανασυγκρότηση Δίσκου (defragment) τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αυτό θα βοηθήσει κατά πολύ στην ομαλή λειτουργία του σκληρού σας δίσκου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μα ποτέ μην επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας –για οποιονδήποτε λόγο- ενώ εκτελεί κάποια από τις δύο αυτές εφαρμογές. (Ξαναδιαβάστε το Νο. 1)
  6. Διατηρείτε τουλάχιστον 500 Mb ΕΛΕΥΘΕΡΑ στο σκληρό δίσκο C:, διαφορετικά μην απορήσετε εάν δείτε έναν υπολογιστή να σέρνεται…στην κυριολεξία! Ένας τρόπος να ελευθερώσετε χώρο στο δίσκο είναι να απεγκαταστήσετε προγράμματα που δε χρησιμοποιείτε πια από τον πίνακα ελέγχου (Control Panel). Ένας δεύτερος είναι να τρέξετε το CCleaner.
  7. Αποτρέψτε τα Windows να φορτώνουν κατά την εκκίνηση τους πολλά προγράμματα (Start up Programs), τα οποία μπορείτε να ανοίξετε εσείς αργότερα όταν τα χρειαστείτε (msn, skype κτλ). Αυτό θα αυξήσει κατά πολύ την ελεύθερη μνήμη που έχει στη διάθεσή του το λειτουργικό σύστημα με αποτέλεσμα «τα πράγματα» να κυλάνε ποιο γρήγορα για εσάς. Εξαίρεση σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το antivirus (8) το οποίο πρέπει να ενεργοποιείται άμεσα…για παν ενδεχόμενο.
  8. Mην αποσυνδέετε περιφερειακές συσκευές (οθόνη κτλ.) από τον υπολογιστή σας ενώ βρίσκεται σε λειτουργία. Εξαίρεση αποτελούν οι συσκευές που συνδέονται σε κάποια θύρα USB, όπως τα memory sticks ή κάποιοι εκτυπωτές για παράδειγμα. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως καλό θα ήταν να απενεργοποιείτε τις συσκευές πριν τις αποσυνδέσετε (Safely remove Hardware).
  9. Φυλάτε πάντα τα CD (drivers) που συνοδεύουν τις καινούριες περιφερειακές συσκευές (printers, scanners κτλ.) σε ένα ασφαλές μέρος και βεβαιωθείτε ότι θα θυμάστε που βρίσκονται μετά από λίγο η περισσότερο καιρό. Καλό θα ήταν να τα βάζετε όλα σε μία θήκη για CD που θα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο για τον Η/Υ σας.
  10. Τέλος…μην κλείνετε τον υπολογιστή σας από τον διακόπτη (On/Off) παρά μόνο στην περίπτωση που δεν εννοεί να τερματίσει τη λειτουργία του διαφορετικά. Προτιμάτε να τον κλείνετε με τον παραδοσιακό τρόπο, Έναρξη-Τερματισμός (Shut Down). Όποτε αυτό δεν είναι δυνατό χρησιμοποιήστε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Alt + Del για επανεκκίνηση του συστήματος.

Ακολουθώντας αυτά τα 10 βήματα να είστε σίγουροι ότι ο υπολογιστή σας θα σας δείχνει μεγάλη αγάπη και αφοσίωση για όσο τουλάχιστον αποφασίσετε να μείνετε μαζί του…

PS: Έχετε κατά νου ότι όλες οι σχέσεις κρύβουν προκλήσεις και αυτή δε διαφέρει και πολύ από όλες τις υπόλοιπες…;)

Popularity: 3% [?]

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply