Υπερθέρμανση Laptop

fix-laptop-overheating

Η υπερθέρμανση των laptop είναι πολύ συχνό φαινόμενο και είναι και από τους πιο συχνούς λόγους που μπορεί να χαλάσει ένα υπολογιστής!

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι ήδη υψηλή οι πιθανότητες και η θερμοκρασία του laptop σας να ανεβεί αυξάνονται!!

Πως δημιουργείται η υπερθέρμανση

Δυστυχώς τα laptop για να μπορέσουν να διατηρήσουν το μικρό μέγεθός τους και να μπορέσουν να είναι τόσο ελαφριά και εύκολα στη μεταφορά τους δεν έχουν την ίδια χωρητικότητα με τους σταθερούς υπολογιστές ούτε το ίδιο μέγεθος ανεμιστήρα και ψήκτρας. Συνεπώς  δεν υπάρχει σωστή ροή αέρα από το ανεμιστηράκι και ούτε η ψήκτρα μπορεί να δροσίζει επαρκώς τον επεξεργαστή , το chipset και τη κάρτα γραφικών. Επίσης πολλές φορές τα ανεμιστηράκια των laptop μετά από καιρό και για πολλούς λόγους χαλάνε ή υπολειτουργούν και έτσι δε γίνεται σωστή ψύξη.

 

Εκτός από τα παραπάνω, ένας ακόμα λόγος που οφείλεται για την υπερθέρμανση είναι η σκόνη που μαζεύει εσωτερικά.

Τα laptop, αν και μπορεί να μη τους φαίνεται, μπορούν να μαζέψουν πολλή σκόνη ανεξαρτήτως του μέγεθός τους.

Στο κατάστημα μας έρχονται πάρα πολύ συχνά laptop που δεν έχουν πάει ποτέ για σέρβις ή που έχουν πάνω από 2 χρόνια να γίνει η σωστή συντήρηση. Οι παρακάτω εικόνες είναι μερικές από τα laptop που μας έρχονται :

a1278 (3) (Small)

a1286 (3)

hp dv6000 (2) (Small)

Καθαρισμός Sony Vaio VPC F1

Συμπτώματα Υπερθέρμανσης Laptop

* Το laptop είναι χαρακτηριστικά ζεστό έως και καυτό σε ορισμένα σημεία (βάση, palmrest κλπ.)
* Το notebook κάνει έναν περίεργο θόρυβο σαν σφύριγμα (κοντά στον ανεμιστήρα κυρίως)
* Ο φορητός υπολογιστής σας σβήνει από μόνος του ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση (απώλεια δεδομένων κ.α.)

Αντιμετώπιση Υπερθέρμανσης Laptop

Και στις τρεις περιπτώσεις η υπερθέρμανση του φορητού σας υπολογιστή μπορεί να διορθωθεί αφού γίνει πρώτα διάγνωση σχετικά με την αιτία του προβλήματος.

  1. Στην περίπτωση ο ανεμιστήρας δε δουλεύει ή υπολειτουργεί παραγγέλνουμε ανταλλακτικό και αντικαθιστούμε το χαλασμένο ανεμιστήρα με το καινούριο.
  2. Αν ο λόγος της υπερθέρμανσης του laptop σας είναι η κακή επαφή ανάμεσα σε ψήκτρα και επεξεργαστή ή κάρτα γραφικών τότε το laptop αποσυναρμολογείται μερικώς, τοποθετείται αλοιφή απορρόφησης θερμότητας και συναρμολογείται ξανά από την αρχή.
  3. Στην περίπτωση που το πρόβλημα το δημιουργεί η σκόνη καθαρίζουμε όλες τις διόδους και εξόδους αέρα καθώς και άλλα εξαρτήματα στα οποία έχει συσσωρευτεί η σκόνη.

Μετά την επισκευή της υπερθέρμανσης το laptop σας μπορεί και επαναλειτουργεί κανονικά χωρίς να ζεσταίνεται και να κινδυνεύει να πάθει κάποια άλλη σοβαρότερη ζημιά (καταστροφή μητρικής πλακέτας ή κάρτας γραφικών λόγω αθξημένης θερμοκρασίας λειτουργίας).

Μην αφήνετε το laptop σας να υπερθερμαίνεται και να φτάνει στα όρια του. Κάντε σωστό εσωτερικό καθαρισμό κάθε 12-18 μήνες, έτσι το laptop σας θα δουλεύει καλύτερα και θα σας γλιτώσει από άλλα προβλήματα όπως καμένη μητρική & κάρτα γραφικών που θα σας κοστίσουν περισσότερο για την επισκευή τους.

Popularity: 1% [?]

Tags: , , , , ,

Leave a Reply